Skip to main content
Internet Archive's 25th Anniversary Logo

1,446
UPLOADS


More right-solid

Show sorted alphabetically

More right-solid

Show sorted alphabetically

More right-solid

More right-solid
SHOW DETAILS
eye
Title
Date Archived
Creator
Open Images
movies

eye 36

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nieuwbouw van de Technische Hogeschool Delft. De nieuwe gebouwen voor de faculteit technische natuurkunde zijn gereed gekomen, met oa practicumlokalen, de collegezalen en de aula. Ouderejaars studenten doen onderzoek naar het effect van magneten op vloeibare lucht. Een andere groep doet proeven voor de akoestiek met een model van het nieuwe Rotterdamse concertgebouw.
Topic: TH Delft, natuurkunde
Source: WEEKNUMMER660-HRE00016EB6
Open Images
movies

eye 43

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De Rembrandttentoonstelling in het Rijksmuseum te Amsterdam, ihkv zijn 300-ste sterfdag, is vanwege de grote belangstelling verlengd tot 9 december. Met beelden van wachtende mensen voor de ingang, de kassa, drukte in de zalen en een schoonmaker in de zaal na sluitingstijd. Met reacties (in beeld en buiten beeld) van mensen over de tentoonstelling.
Topic: Rijksmuseum, schilderijen, tentoonstellingen, Rijksmuseum, paintings, exhibitions
Source: WEEKNUMMER694-HRE0000E883
Open Images
movies

eye 111

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De weder-indienststelling van de gemoderniseerde kruiser Java te Den Helder. SHOTS: - de Java in de haven van Den Helder; - toespraak door de nieuwe commandant, overste L.F. Klaassen op het schip, voor de aanwezige officieren, onderofficieren en manschappen, mbt de bevelsoverdracht; - hijsen van het dundoek; - Klaassen (links) schudt hand hoge militair en andere mariniers.
Topic: kruisers, plechtigheden, Koninklijke Marine, cruisers, ceremonies, Royal Navy
Source: WEEKNUMMER380-HRE00018B32
Open Images
movies

eye 23

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de schuur van een boerderij in Stramproy worden de persoonlijke kampioenschappen beugelen gehouden. Beugelen is een uit de Middeleeuwen stammend balspel waarbij deelnemers een bal door een stalen poortje moeten spelen. SHOTS: deelnemers aan de wedstrijd spelen de bal door de beugel; uitreiking van een beker aan de winnaar.
Topic: balsporten, ball sports
Source: BG_9541
Open Images
movies

eye 21

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Na twee maanden kabinetscrisis is er weer een kabinet, opnieuw olv dr. W. Drees. Het kabinet wordt gevormd door een aantal oude en enkele nieuwe ministers. Met beelden van de eerste kabinetszitting in de Trveszaal in Den Haag. SHOTS: - Bij Paleis Soestdijk arriveren de nieuwe ministers; ze komen voorrijden, poseren en gaan naar binnen; na de bediging poseert de gehele groep op de trappen; - int....
Topic: vergaderingen, ministers, meetings, ministers
Source: WEEKNUMMER523-HRE0000CEA9
Open Images
movies

eye 36

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Plechtige onthulling te Utrecht van gedenksteen tgv gouden jubileum ANWB door E. Pool; dankrede door voorzitter ANWB E.J. Bergsma. -Div. shots EP: toespraak 14+3; onthulling 4; -div. shots EJB: toespraak 11+5+37; -div. titel(s)/tussentitel(s).
Topic: gedenktekens, jubilea, ANWB, memorial signs, jubilees, ANWB
Source: WEEKNUMMER332-HRE0000DFAC
Open Images
movies

eye 37

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vanwege de terugloop van het aantal ooievaars in Nederland is in een polder te Groot-Ammers in de Alblasserwaard een ooievaarsreservaat ingericht door de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels. De in het buitenland gekochte gekortwiekte ooievaars worden geringd en losgelaten. Met 1,5m hoge paalnesten. Verder beelden van lege ooievaarsnesten bij boerderijen. Met archiefmateriaal van ooivaars...
Topic: Vogelberscherming Nederland, ooievaars, natuurreservaten
Source: WEEKNUMMER692-HRE00015D95
Open Images
movies

eye 45

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Topdrukte op de luchthaven Schiphol. Met oa de overvolle parkeerplaats, drukte in de vertrek- en aankomsthal, de bagageafhandeling, het inladen van de bagage in containers voor de Boeing 747 Jumbo Jet en mensen op het uitkijkplatform. Verder uitbreiding van Schiphol, oa het heien van palen voor de vierde pier.
Topic: bouwactiviteiten, vliegvelden, luchtvaart, building activities, airports, aviation
Source: WEEKNUMMER713-HRE00015B19
Open Images
movies

eye 43

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Zevende nationale ploegkampioenschappen in Appingedam. De 18 deelnemers moeten in drie uur een stuk grond van 25 are ploegen, onder toeziend oog van een jury, met oa tractor- en paardenploegen. In het Schathuis te Ekenstein krijgt landbouwer Van Maanen uit Randwijk de eerste prijs uitgereikt.
Topic: NK, National Championships
Source: WEEKNUMMER584-HRE00012A3E
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Delft is, in het voormalige gebouw van de St. Jansbrug aan het water van de Oude Delft, een mensa ingericht. De minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, dr. F.J.Th. Rutten, opent de eetgelegenheid officieel iav oa de rector-magnificus van de TH, dr. O. Bottema. SHOTS: - Oude Delft met water, wallen en de brug; ext. Mensagebouw en ingang; studenten gaan naar binnen; - in een zaal met publiek...
Topic: openingen, studenten, keukens
Source: WEEKNUMMER520-HRE00015940
Open Images
movies

eye 46

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De vriendschappelijke hockeywedstrijd Nederland - West-Duitsland eindigt in 1-1 (rust 1-1). Met het doelpunt van Wim de Beer (1-1) voor Nederland.
Topic: hockey, Beer, Wim de, nationaal team Nederland, nationaal team West-Duitsland, hockey, Beer, Wim...
Source: WEEKNUMMER602-HRE00013655
Open Images
movies

eye 114

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het dichten van het gat tussen de uitgebouwde dijken van Urk en Lemmer in het IJsselmeer, waardoor de grens van een nieuwe noordoostelijke polder ontstond en Urk van eiland tot een schiereiland werd. SHOTS: - Urk (gezien vanaf water); - kaart van het IJsselmeer, waarop wordt aangegeven waar de nieuwe dijk zal worden gebouwd (van Lemmer, via Urk, onder Schokland door naar het vasteland); - baggermolens...
Topic: dijken, eilanden, dikes, islands
Source: WEEKNUMMER394-HRE0000D083
Open Images
movies

eye 110

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Ivm met de toenemende verkeersdrukte bij oa de Maastunnel en de bruggen over de Maas in Rotterdam, is men begonnen met de bouw van een metronet. Voor het Centraal Station aan het Weena, bij de Coolsingel en bij de Leuvehaven worden ondergrondse metrostations aangelegd. Op de rechter Maasoever wordt de damwand gebouwd voor de bouwput om de metro onder de Maas aan te leggen. Aan de andere kant van de Maas...
Topic: bouwactiviteiten, infrastructuur, Centraal Station, building activities, infrastructure, Central...
Source: WEEKNUMMER612-HRE00016781
Open Images
movies

eye 24

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Modeshow van kleding ontworpen door eindexamenleerlingen van een modevakschool te Amsterdam ihkv het 25-jarig jubileum van die school. De modeshow vindt plaats in het havengebouw te Amsterdam en op het dakterras ervan. Met div. modellen strandpakjes, mantelpakjes, een badpak en een avondjapon. De jury wordt gevormd door directrice Keizers(?) en mode-ontwerper Frank Govers.
Topic: jubilea, modeshows, Govers, Frank, jubilees, fashion shows, Govers, Frank
Source: WEEKNUMMER623-HRE0001B176
Open Images
movies

eye 39

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vlootschouw van de vissersvloot van Wieringen tijdens de visserijdagen te Den Oever. Vervolgens wordt er een demonstratie gegeven van de reddingsbrigade. De vissersboot Wieringen 87 wordt voor de kust van Bergen aan Zee stil gelegd, waarna de reddingsboot Ubbo van Egmond aan Zee naar het schip vaart en er worden enkele kisten met paling en garnalen overgeladen. De kisten worden vervolgens naar het...
Topic: reddingsboten, vissersschepen, vlootschouwen, Bio-vakantieoord, rescue boats, fishing boats, fleet...
Source: WEEKNUMMER643-HRE0001B1DB
Open Images
movies

eye 79

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Kleuters krijgen op een kleuterschool in Enschede van de politie verkeersles dmv poppenkast met Jan Klaassen. Met in een scne gezet ongeval waarbij een kind wordt aangereden door een auto. Verder kinderen die over de stoep lopen langs een drukke straat en de straat oversteken.
Topic: verkeersonderwijs, kleuters
Source: WEEKNUMMER734-HRE0000E0EA
Open Images
movies

eye 22

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In een banketbakkerij maakt een banketbakker glazuur/slagroom(?) aan in een beslagkom en dekoreert mbv een spuitzak daarmee chocolade Paaseieren.
Topic: bakkers, jaren &amp, #039, 45 - &amp, #039, 50, chocolade
Source: WEEKNUMMER461-HRE00013A06
Open Images
movies

eye 77

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vakantiedrukte in Nederland. Drukte op de wegen, met oa autos met aanhangers waarop fietsen staan. Op de Friese meren varen tientallen boten. De zeilers van de Kaagweek op de Kagerplassen ondervinden hinder van de pleziervaart. Van Asselt wint de race voor 12 voets jollen. Verder drukte in openluchtzwembaden, langs de kust en het Veluwemeer.
Topic: zeilen, Kaagweek, zwembaden, auto&amp, #039, s, pleziervaartuigen, vakantie
Source: WEEKNUMMER712-HRE00015B0A
Open Images
movies

eye 67

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Verhuizing van de collectie van het Nederlands Scheepvaart Museum te Amsterdam van een 20ste eeuws gebouw naar het 17e eeuwse tuighuis van de Amsterdamse admiraliteit, ook wel s Lands Zeemagazijn genoemd. Een globe wordt in een vrachtwagen geladen en naar het nieuwe gebouw gebracht. Met het int. het museum met oa het schilderij De zeeslag bij Gibraltar van Cornelis Claeszoon van Wieringen en div....
Topic: musea, openingen, scheepvaart, verhuizingen, Nederlands Scheepvaartmuseum, museums, openings,...
Source: WEEKNUMMER731-HRE000166F7
Open Images
movies

eye 39

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Moeders tijdens de verzorging van hun kinderen en de viering van Moederdag in allerlei verschillende gezinnen. SHOTS: - div. moeders met kinderen in verschillende situaties (oa wandelend, aan tafel, tijdens het in bad doen en het verschonen van een luier); - jonge vrouw geeft oudere dame bloeiende hortensia; - taart (opschrift: voor moeder); - kinderen verrassen moeders met cadeautjes.
Topic: kinderen, moeders, Moederdag, children, mothers, Morthers Day
Source: WEEKNUMMER392-HRE0000E15A
Open Images
movies

eye 51

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de vissersplaatsen langs de kust wordt de haringvloot in gereedheid gebracht voor de jaarlijkse jacht op de Hollandse Nieuwe. Omdat er, op het moment van deze opnames, een loonconflict is tussen de vissers en de reders zijn er, in tegenstelling tot andere jaren, geen shots van loggers ed die de haven verlaten op weg naar de visgronden. SHOTS: - In de duinen bij Scheveningen(?) liggen de visnetten...
Topic: havens, schilderen, vissersschepen, vlaggetjesdag
Source: WEEKNUMMER522-HRE00016210
Open Images
movies

eye 12

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Mensen van het Instituut voor Biologisch Onderzoek in de Natuur varen op zee naar zandplaten toe en gaan daar aan wal, om jonge zeehonden van een indentificatieplaatje te voorzien.
Topic: zeehonden
Source: WEEKNUMMER613-HRE00016ECD
Open Images
movies

eye 38

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De Binnenhavenbrug te Rotterdam tijdens de vergrotings- en moderniseringswerkzaamheden en de omgeving waar de brug gelegen is.
Topic: bouwactiviteiten, bruggen, building activities, bridges
Source: WEEKNUMMER374-HRE0001D3E9
Open Images
movies

eye 74

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Impressie van studentencomplex Uilenstede op de grens van Amsterdam en Amstelveen, waar studenten van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam wonen in gesubsidieerde kamers. Met een fietsenstalling, flats, studentenkamers, de gemeenschappelijke keuken, een winkel, een wasserette en een caf. Met commentaar van studenten over wonen op Uilenstede.
Topic: Uilenstede, studenten
Source: WEEKNUMMER732-HRE00015B38
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Amsterdam wordt het tweejarig bestaan van de Wegenwacht herdacht met het plechtig hijsen van de nationale vlaggen in het bijzijn van het voltallige korps Nederlandse wegenwachters (70 man staan in de houding naast hun motoren en salueren) en afvaardigingen van Belgische en Engelse collegas, daarnaast is er een wedstrijd in het wiel verwisselen en een defil door de straten.
Topic: wegenwachters, vlaggen, defils, Wegenwacht, jubilea, road patrollers, flags, parades, Wegenwcaht,...
Source: WEEKNUMMER481-HRE0000CACE
Open Images
movies

eye 42

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Div. shots velden met narcissen, man aan het werk tussen de bloemen, scheepje vaart tussen de velden, 32 - idem velden hyacinten, 55 - idem tulpen, 10 - vlak achter de kerk van Lisse plukken enkele kinderen hyacinten, 22 - cu lachend klein meisje met armen vol hyacinten, 7
Topic: bloementeelt, bloembollen, kinderen, bollenvelden, floriculture, bulbs, children, bulb-growing...
Source: WEEKNUMMER261-HRE000156FD
Open Images
movies

eye 66

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Houtwinning op het eiland Batanta. Papoeas hakken met de hand Merbau-bomen om en zagen ze in stukken, een bulldozer sleept de bomen naar de kust en daar worden ze op een ponton gehesen.
Topic: houtindustrie, Papoea&amp, #039, s, regenwouden
Source: WEEKNUMMER553-HRE0000D698
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Ihkv het aanstaande 700-jarig bestaan van Amersfoort kleden inwoners van de stad zich in historische kleding en lopen door het oude centrum.
Topic: kleding, historische reconstructies, jubilea, steden
Source: WEEKNUMMER590-HRE00012EFF
Open Images
movies

eye 86

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 75-jarig bestaan van de kaasmarkt in Woerden. Melk wordt met paard-en-wagen naar een kaasboerderij gebracht. De melk wordt gestremd, de ontstane wrongel wordt gescheiden van de wei en in een pers tot kaas geperst, die vervolgens op een plank wordt gelegd. Op de markt wordt de kaas met handjeklap verhandeld.
Topic: lon en bieden, jubilea, kaasmakerijen, paard-en-wagen, kaas, kaasmarkten
Source: WEEKNUMMER603-HRE00014E94
Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Oud(?)minister van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen dr. J.R. Slotemaker de Brune spreekt vanachter bureau in werkkamer tgv 50-jarig bestaan van het Rijksmuseum te Amsterdam, afgewisseld met shots mbt de geschiedenis van het Rijksmuseum en de collectie daarin. SHOTS: -Toespraak; -ext. Trippenhuis; -foto van de bouwput bij de bouw van Rijksmuseum in 1885; -ext. Rijksmuseum; -div. bekende schilderijen...
Topic: musea, jubilea, Rijksmuseum, museums, jubilees, Rijksmuseum
Source: WEEKNUMMER352-HRE0001DADE
Open Images
movies

eye 65

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Tijdens een persconferentie krijgt de pers uitleg over de ontdekking van prehistorische grotten te Klimmen en textielfabrikant Fisser toont enkele vondsten. Vervolgens gaan de journalisten de grot binnen. Ze vinden een kist waarin een steen zit met het opschrift 1 april. Verder krantenartikelen over de ontdekking van grotten.
Topic: grotten, pers, curiosa, prehistorie, caves, press, curiosities, prehistory
Source: WEEKNUMMER581-HRE0000D4F0
Open Images
movies

eye 70

favorite 0

comment 0

Intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Sinterklaas en zijn Pieten arriveren met de stoomboot Spanje in Amsterdam. Eenmaal aan wal krijgt de Sint bloemen aangeboden door Ansje van Veenen wordt hij begroet door de burgemeester van de Engelse stad Cardiff, die in Nederland verblijft. Terwijl de Pieten snoep uitdelen en acrobatische kunsten vertonen, bestijgt de Sint zijn schimmel. Dan volgt de optocht door de stad, waarbij een aantal zwarte Pieten zich met scootertjes verplaatst. Op het Damrak...
Topic: Sinterklaas, Sinterklaas
Source: BG_4659
Open Images
movies

eye 103

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het lege station van Stavoren, waar door het dichtvriezen van het IJsselmeer geen veerdienst meer is. Mensen rijden met autos over het ijs van het IJsselmeer tijdens een door de ijsclubs georganiseerde rallye van Stavoren naar Noord-Holland. De ANWB en de politie regelen het verkeer en op het ijs is een benzinestation opgesteld. De volgende zondag wordt de rallye ook vanuit Enkhuizen gereden. s Avonds...
Topic: autos, ijs, winter, cars, ice, winter
Source: WEEKNUMMER630-HRE00012F59
Open Images
movies

eye 36

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het Naardermeer, met div. bloemen, aalscholvers met jongen, een lepelaar, een roerdomp, een blauwe reiger, een broedkorf met jonge eenden en een zwaan met jongen.
Topic: natuurgebieden, vogels, natuur, nature reserves, birds, nature
Source: WEEKNUMMER642-HRE00029A3A
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het laten springen van ijs in de Vecht bij Dalfsen. - snel stromende vecht met ijsschotsen, langs de oever een vastgevroren binnenschip, alles bedekt met sneeuw, 14 - houten brug met hoge waterstand en ijsschotsen, paard en wagen lopen over de brug, 25 - cu klaarmaken springlading, 8 - totaalshot brug, ontploffen van twee springladingen naast de brug, 22.
Topic: bruggen, explosies, ijs, paard-en-wagen, rivieren, sneeuw, vrachtschepen, wateroverlast, winter,...
Source: WEEKNUMMER260-HRE0001A5AC
Open Images
movies

eye 46

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De tiende Elfstedentocht met beelden van het vertrek van de wedstrijdschaatsers, de kopgroep van ongeveer twintig man bij de controleposten in Staveren, Hindeloopen (oa Klaas Schipper) en Bolsward, de kopgroep van 6 man (Jan Charisius, Jeen van den Berg, Jeen Nauta, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Lefferstra) bij de controlepost in Franeker en de afslag bij Bartlehiem, alsmede de finish in Leeuwarden,...
Topic: Elfstedentocht, schaatsen
Source: BG_8331
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Sommige studenten moeten zelf hun studiegeld verdienen: ze hebben bijbaantjes of proberen geld te verdienen door het exploiteren van een eigen theater. SHOTS: - Jonge mannen en vrouwen verlaten het Universiteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam, lopen door de Oude Manhuispoort de gracht op en praten met elkaar; - studenten verrichten div. bezigheden: een taxichauffeur laat een dame instappen; een...
Topic: arbeid, geld
Source: WEEKNUMMER520-HRE00012F76
Open Images
movies

eye 34

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Leerlingen van de Stichting Suriname Academie voor Beeldende Kunst tekenen en schilderen historische gebouwen in Paramaribo, oa het Nationaal Monument voor Gevallenen, het Fort Zeelandia, het stadhuis, het oudste woonhuis van Paramaribo en het Gouvernementspaleis. Een tropische regenbui verstoort de les in de openlucht.
Topic: kunstacademies, schilderen, leerlingen
Source: WEEKNUMMER681-HRE00010007
Open Images
movies

eye 42

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De Nederlandse schoenenindustrie is na jaren van teruggang weer op de goede weg. Er werken zon zesduizend mensen bij de verschillende fabrieken, waarvan de meeste in Noord-Brabant zijn gevestigd. SHOTS: meisjes in de klas die een opleiding tot schoenstikster volgen; koeienhuiden worden gelooid in een looierij; het leer wordt vervolgens gekleurd en met lak bespoten; fabricage van schoenen in een fabriek,...
Topic: leer, schoeisel, schoenenindustrie, TNO, leather, shoes, shoe industry, TNO
Source: BG_9601
Open Images
movies

eye 68

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Door een schenking van de Bataafse Petroleum Maatschappij heeft de TH Delft een tweetal proeffabrieken voor fysische en chemische technologie kunnen bouwen. In deze fabrieken ontvangen studenten praktijkscholing. Vandaag worden de fabrieken door de directeur van de BPM, ir. H. Bloemgarten, officieel overgedragen aan prof. dr. G. Holst van de TH. Aanwezig is oa ook de minister van Onderwijs, Kunsten en...
Topic: technologie, fabrieken, natuurkunde, TH Delft, technology, factories, physics, TH Delft
Source: WEEKNUMMER510-HRE0000DF4D
Open Images
movies

eye 33

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De bovenste drie etages van een aantal flatgebouwen aan de Jan Evertsenstraat te Amsterdam bevatten eenkamerwoningen voor alleenstaanden. Met het int. van een kamer met uitklapbare eettafel, een keuken en een hal met uitklapbaar logeerbed.
Topic: alleenstaanden, woningen, woninginterieurs, singles, houses, home interiors
Source: WEEKNUMMER604-HRE00016EDD
Open Images
movies

eye 25

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De ontgroening van de nieuwe leerlingen van de Middelbare Technische School te Haarlem. De aankomst van de studenten te voet en in autos, een spel waarbij ze onder een zeil met poeder moeten doorkruipen en de studenten, terwijl ze gezamenlijk (gehurkt) het lied In een groen knollenland zingen.
Topic: studenten, ontgroening
Source: WEEKNUMMER374-HRE0001A68E
Open Images
movies

eye 23

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de kassen van het Westland worden de in de winter geteelde groenten geoogst. Spinazie, sla en raapstelen worden geplukt en in kisten gedaan, waarna de kisten per schuitje worden afgevoerd.
Topic: kassen, groenten
Source: WEEKNUMMER431-HRE00015829
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Op een braakliggend terrein aan de rand van Den Haag wordt gewerkt aan de bouw van Madurodam. De eerste miniatuurhuisjes van het stadscentrum staan er al; arbeiders zijn oa bezig met grondverzet, het leggen van een pijpleiding of werken aan het aanleggen van de haven; architect Bouma wijst op een plattegrond aan wat er allemaal gaat gebeuren of leidt een groepje belangstellenden rond; tekeningen van het...
Topic: bouwactiviteiten, Madurodam, miniaturen, building activities, Madurodam, miniatures
Source: WEEKNUMMER514-HRE00013296
Open Images
movies

eye 45

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Tentoonstelling Het glas 1940 in het Stedelijk Museum te Amsterdam. SHOTS: - mensen bekijken glazen voorwerpen in vitrine; - div. tentoongestelde objecten (oa karaf met drinkglas, div. pijpen, schaal, vazen en kandelaar).
Topic: glas, tentoonstellingen, Stedelijk Museum Amsterdam, glaskunst
Source: WEEKNUMMER401-HRE00016B81
Open Images
movies

eye 39

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De Plantenziektekundige dienst te Wageningen bestaat 50 jaar: korte impressie van door deze dienst verrichte werkzaamheden. SHOTS: - schadelijke knaagdieren: ratten; muizen; graanklanders(?); coloradokevers; - ext. gebouw Plantenziektekundige Dienst; - int.: personeel is aan het werk met div. laboratoriumwerkzaamheden of determinering van insecten.
Topic: wetenschappelijk onderzoek, Plantenziektenkundige Dienst laboratoria, tuinbouw, landbouw
Source: WEEKNUMMER494-HRE0000CAAA
Open Images
movies

eye 79

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Aanleg van de hefbrug over de Maas bij het Noordereiland en de Koningshaven. - div. shots van de hefbrug in aanbouw, op de achtergrond passeert een stoomtrein over de spoorbrug, 47 - de oude, nog in gebruik zijnde draaibrug, 12 - cu van de duiker Jaap Sperling in duikerpak, wordt te water gelaten en komt weer boven, 40 Aantekening : BRON: Rotterdam en de Rotterdammers, Waanders Uitgevers.
Topic: Noordereiland, Maas, spoorbruggen, Noordereiland, Meuse, railway bridges
Source: WEEKNUMMER262-HRE0002EAAD
Open Images
movies

eye 53

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Drenthe is voor de vijftiende keer de Fietsvierdaagse georganiseerd. Deelnemers konden starten in Hoogeveen, Emmen en Assen voor tochten tussen de 40 en 100 kilometer per dag. SHOTS: deelnemers aan de Fietsvierdaagse verzamelen zich bij de start; fietsers tijdens de tocht; fietsenmaker en masseur.
Topic: fietsen, Fietsvierdaagse, cycling, Fietsvierdaagse
Source: WEEKNUMMER803-HRE00004D73
Open Images
movies

eye 110

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Er bestaat weer grote interesse voor de mode uit de jaren 20, de zogenaamde oma-jurken. Bij een kunstveiling van Mak van Waay in Amsterdam werd een collectie originele dameskleding uit de jaren 20 uit het bezit van mevrouw Canter Cremers-Van der Does onder grote belangstelling geveild. SHOTS: etalage met oma-jurken; veilingpersoneel toont dameskleding van mevrouw Canter Cremers; cu mevrouw Canter...
Topic: kleding, veilingen, Mak van Waay, clothing, auctions, Mak van Waay
Source: WEEKNUMMER745-HRE0001B838
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Pinksterdrukte in de natuur, met oa fietsen, zeilen, wandelen en zwemmen. Na afloop ligt het grasveld vol met achtergebleven afval.
Topic: recreatiebedrijven, Pinksteren, natuur, afval
Source: BG_34149
Open Images
movies

eye 41

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Wielrenners starten en rijden door de straten en omgeving van Edam. Pool wint de 60 km voor amateurs.
Topic: wielrennen, cycle racing
Source: WEEKNUMMER433-HRE000158BB
Open Images
movies

eye 56

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Opening van de nieuwe studentensociteit Mutua Fides van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit aan de Grote Markt in Groningen door jhr. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, oud-rector van het studentencorps. Met oa minister Van de Kieft en dr. E.H. Ebels, commissaris der koningin te Groningen.
Topic: openingen, studentenverenigingen
Source: WEEKNUMMER541-HRE0001DB38
Open Images
movies

eye 56

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Een jeugdige constructeur uit Alkmaar heeft een klein model lichtgewicht racewagentje gebouwd (stroomlijnmodel) en maakt een proefritje. SHOTS: - het autootje wordt aangevoerd op de imperial van een bestelauto en afgeladen; - cus van technische details: vering; banden; motor; instrumentenbord en stuur; - autootje wordt klaar gemaakt voor de start; - demonstratierit over een verharde landbouwweg langs...
Topic: bijzondere autos, special cars
Source: WEEKNUMMER474-HRE0001D42F
Open Images
movies

eye 86

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dankzij bloementeelt in kassen rond Aalsmeer is het mogelijk midden in de winter tulpen, anjers, hyacinthen ed te kopen. SHOTS: - kale bomen; in de bloembollengebieden zijn de bollenvelden afgedekt met stro; - in de kassen werken tientallen arbeiders aan het plukken, verzamelen en verpakken van bloemen; - op de bloemenveiling worden de bloemen verhandeld: de kopers zitten in banken; veilingklok;...
Topic: bloemen, bloemenveilingen, winter, kassen, flowers, flower auctions, winter, greenhouses
Source: WEEKNUMMER490-HRE00015FC4
Open Images
movies

eye 60

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De nieuwe oxystaalfabriek van Hoogovens te IJmuiden, waar ruw ijzer tot staal wordt gezuiverd. Met oa het smelten van het ijzer, de controlekamer en het controleren van staalmonsters mbv een spectraal-analyse.
Topic: staalindustrie, Hoogovens, steel industry, Hoogovens
Source: WEEKNUMMER684-HRE0001E70F
Open Images
movies

eye 47

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nederhorst Staal Constructie BV in Gorinchem ontkomt niet aan de malaise in de Europese staalindustrie en houdt een grote faillissementsverkoping. SHOTS: diverse van bedrijventerrein Nederhorst Staal; diverse van fabriekshal met machines met prijskaartje (geen mensen in de hal); veilingzaal met stemfragmenten veilingmeester; aankondigingposter faillissementsverkoop.
Topic: faillissementen, staalindustrie, veilingen, Nederhorst, bankruptcies, steel industry, auctions,...
Source: BG_10332
Open Images
movies

eye 85

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Arnhem is door de Stichting 1940 - 1945 een tentoonstelling ingericht over verzetsactiviteiten uit de Tweede Wereldoorlog. SHOTS: - ext. tentoonstellingsgebouw; - int. tentoonstelling met uitbeeldingen van oa een door het verzet aangepast Duits V-teken, sabotageactiveiten (het onklaar maken van spoorverbindingen), koeriersters op de fiets, het clandestien luisteren naar Radio Oranje, teksten van door...
Topic: verzet, Stichting 1940-1945, Tweede Wereldoorlog, tentoonstellingen, resistance, Stichting...
Source: WEEKNUMMER473-HRE0000D542
Open Images
movies

eye 84

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Op de rots Ifar in het Cycloopgebergte in het binnenland van Nieuw-Guinea worden orchideen geplukt, oa zogenaamde Nieuw-Guineetjes. Bomen worden gekapt om zeldzame orchideen te bemachtigen of Papoeas klimmen langs lianen omhoog om ze te plukken. Vervolgens worden de bloemen in Hollandia verkocht.
Topic: orchideen
Source: WEEKNUMMER554-HRE0001D3AD
Open Images
movies

eye 51

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Ingebruikneming van de vijfde hoogoven van de Koninklijke Hoogovens- en Staalfabrieken te IJmuiden door dhr. Spies, voorzitter van het college van adjunct-directeuren. Met beelden van het uitladen van cokes uit treinwagons (zgn zijlossers) en het smeltproces.
Topic: staalindustrie, Hoogovens, steel industry, Hoogovens
Source: WEEKNUMMER620-HRE0001D3D7
Open Images
movies

eye 34

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. IJspret op de Haagse IJsclub. -Div. shots schaatsen onderbinden 10; -div. shots schaatsers 43; -div. titels(s)/tussentitel(s)
Source: WEEKNUMMER325-HRE0001DAED
Open Images
movies

eye 30

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Int. en ext. van het reactorcentrum Nederland, dat verrijst in de duinen bij Petten, bevat o.a. een al in gebruik genomen kleine reactor, die bestemd is voor wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van bedieningspersoneel. Men doet o.a. onderzoek naar de geschiktheid van materialen als afscherming van te bouwen kernreactoren. Verder wordt de opbouw van de kern van de reactor getoond, alsmede de...
Source: BG_6608
Open Images
movies

eye 37

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Herdenking op de Waalsdorpervlakte. Bij avond trekt een lange stoet mensen zwijgend door de duinen langs vier, door gasvlammen verlichte, houten kruisen en legt bloemen.
Topic: dodenherdenkingen, kransleggingen, Tweede Wereldoorlog, commemorations of the dead, wreath layings,...
Source: WEEKNUMMER471-HRE0000DF67
Open Images
movies

eye 41

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het Haarlemse Teylers Museum verkeert in ernstige financile moeilijkheden. Het museum werd in 1780 opgericht door Pieter Teyler, onder meer ter aanmoediging van kunsten en wetenschappen. Het museum beheert o.a. een grote boekencollectie, tekeningen van Michelangelo en een verzameling fossielen, mineralen, kristallen en ertsen. SHOTS: schilderij van Pieter Teyler; int. en ext. museum, met diverse...
Topic: kunst, musea, orgels, wetenschap, Teylers Museum, arts, museums, organs, science, Teylers Museum
Source: BG_10563
Bibliothèque interuniversitaire de Santé
by Fuchs, Leonhart
texts

eye 592

favorite 0

comment 0

Available at the Bibliothèque interuniversitaire de santé (Paris). See this resource in Medica digital library : 00384 .
Topic: La médecine pratique à l'époque moderne
Open Images
movies

eye 75

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nederlandse kampioenschappen trampolinespringen in de Markthallen te Amersfoort, georganiseerd door het KNGV, met oa de categorie 12 tot 15 jaar. De 17-jarige Bachus wordt eerste bij de dames en haar stadsgenoot Cleton eerste bij de heren.
Topic: trampolinespringen, NK, KNGV
Source: WEEKNUMMER635-HRE0001B18D
Open Images
movies

eye 47

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dr. C.H. van der Leeuw, president-curator van de Technische Hogeschool Delft, draagt bij de opening het nieuwe sportcentrum voor studenten over aan prof. Blaisse, voorzitter van de Delftse studentensportstichting. Na het hijsen van de vlag worden wedstrijden volleybal, basketbal, tafeltennis, schermen, badminton en judo gespeeld.
Topic: openingen, TH Delft, sportaccommodaties studenten
Source: WEEKNUMMER592-HRE0001B0CB
Open Images
movies

eye 63

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Feest ter viering van het feit dat Oudewater 700 jaar geleden stadsrechten kreeg. De bevolking loopt in historische kledij door de stad en bij het 17e eeuwse stadhuis wordt een historische optocht met praalwagens gehouden.
Topic: steden, jubilea, volksfeesten
Source: WEEKNUMMER653-HRE0001679B
Open Images
movies

eye 53

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De restauratie van de middeleeuwse St. Jankathedraal in s-Hertogenbosch. Olv architect Tering worden de in zandsteen uitgevoerde beelden en ornamenten die in 1860 voor de restauratie zijn gebruikt verwijderd. Nadat ze zijn schoon gespoten, restaureert beeldhouwer De Bresser de beelden, waarna ze een chemische conservering ondergaan. De Bresser voert de ornamenten in bassalt-lava uit.
Topic: Sint-Janskathedraal, kathedralen, beeldhouwwerken, Saint Jonhs Cathedral, cathedrals, sculptures
Source: WEEKNUMMER723-HRE0001AFE1
Open Images
movies

eye 62

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. -Totaalshot ijsbaan met schaatsers, op achtergrond hooiberg en een gebouw 8; -cu schaatsers op bankje die schaatsen onderbinden 11; -totaalshot schaatsers 7, oa hockey spelend 23; -dame in rok, open schoenen met hakje aan, bindt schaats onder 10.
Topic: ijs, ijsbanen, ijshockey, kleding, mode, schaatsen, winter, ice, skating rinks, ice hockey,...
Source: WEEKNUMMER253-HRE00015701
Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In het Groningse dorpje Spijk worden kartonnen noodwoningen gebouwd om de bewoners te huisvesten wiens woning gerenoveerd wordt. De noodwoningen staan op een fundering van betontegels. SHOTS: diverse van de opbouw van een tweetal noodwoningen; twee vrouwen bekijken ext. noodwoning; boer op fiets kijkt toe; int. ingerichte noodwoning, met woonkamer, keuken, toilet, douche en slaapkamer.
Topic: karton, noodwoningen, woningbouw, cardboard, temporary houses, housing
Source: BG_10483
Open Images
movies

eye 40

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Boeddha-tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden, met div. beelden, tekeningen en relifs over het leven van Boeddha.
Topic: musea, Rijksmuseum voor Volkenkunde, religieuze kunst, tentoonstellingen
Source: WEEKNUMMER570-HRE00012A28
Open Images
movies

eye 45

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Tgv het feit dat de Nederlandse weerkundige Buys Ballot 100 jaar geleden begon met weerkundige waarnemingen een impressie van het KNMI in De Bilt. SHOTS: - man voorspelt regen op grond van stekende eksterogen; - luisteraar draait aan afstemknop van de radio; - ext. KNMI met observatietoren; - details van div. instrumenten: windsnelheidsmeter, thermometer, zelfregistrerende meetinstrumenten, seismograaf...
Topic: meteorologie, KNMI, meteorology, KNMI
Source: WEEKNUMMER485-HRE0000DF12
Open Images
movies

eye 40

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De watermolens in Kinderdijk in de Alblasserwaard worden op de zaterdagen in juli en augustus ter demonstratie in werking gesteld voor toeristen.
Topic: molens, toerisme, mills, tourism
Source: WEEKNUMMER633-HRE0000E248
Open Images
movies

eye 59

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De grote zeesluis in IJmuiden werd door de Duitsers tijdens de oorlog veranderd in een betonnen vesting. De sluis is teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat en wordt weer in gebruik genomen. Als eerste schip vaart de Oranje door de sluis onder enorme publieke belangstelling.
Topic: sluizen, wederopbouw, locks, postwar reconstruction
Source: WEEKNUMMER463-HRE0001395C
Open Images
movies

eye 45

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 50-jarig bestaan van het Vredespaleis te Den Haag, waar de Zetel van het permanente Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof zijn gevestigd. Met het int. en ext. van het gebouw. Archiefmateriaal: de rechtszitting in 1948 over het conflict Corfu tussen Albani en Groot-Brittanni, waar twee Britse oorlogsschepen op Albanese mijnen zijn gelopen, de rechtszitting over de schending van de...
Topic: Internationaal Gerechtshof, Vredespaleis, jubilea, International Court of Justice, Peace Palace,...
Source: WEEKNUMMER633-HRE0000D1FB
Open Images
movies

eye 33

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Krotwoningen in het Land van Maas en Waal worden vervangen door nieuwbouwhuisjes, die werden gebouwd met geld uit een nationale collecte. - 2 oude krotwoningen met de bewoners voor de deur, 13 - pan langs rijtje kleine, nieuwe arbeiderswoningen in aanbouw, 11 - eerste steenlegging voor een nieuwe woning door dame en notabelen (?), 30.
Topic: krotten, woningbouw, woningnood, slums, housing, housing shortage
Source: WEEKNUMMER280-HRE0000D1A2
Open Images
movies

eye 82

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Gebouwen in de stadsdelen Punda en Otrabanda in Willemstad op Curaao staan in brand nadat ze door demonstranten zijn geplunderd. De brandweer probeert de branden te blussen. De uitgebrande gebouwen in de belangrijkste winkelstraten staan op instorten en de straten zijn voor toeristen gesloten. De ongeregeldheden zijn ontstaan na een staking van medewerkers van Werkspoor Caribean om loonsverhoging voor...
Topic: arbeidsconflicten, branden, brandweer, mariniers, opstanden, winkels, Koninklijke Marine, labour...
Source: BG_6604
Open Images
movies

eye 21

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Koe Rosa van opa Kronen uit Geesteren heeft een drieling gekregen. De kalveren krijgen een emmer biest.
Topic: kalveren, koeien, calves, cows
Source: WEEKNUMMER620-HRE00016A48
Open Images
movies

eye 18

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Jan Cijs uit Amsterdam wint het nationaal kampioenschap snelwandelen in Beverwijk.
Topic: snelwandelen, NK
Source: WEEKNUMMER653-HRE0001678A
Open Images
movies

eye 27

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Openlucht-zwemwedstrijd met hindernis in landelijke omgeving (spaarzaam publiek in bootjes aan de kant). Drie deelnemers zwemmen ieder hun baan, onderbroken door een zgn wipplank, die genomen moet worden door er overheen te lopen. Driemaal drie mannelijke deelnemers, gekleed in badpakken of zwembroeken al dan niet met badmutsen op het hoofd, wagen een poging.
Topic: zwemmen
Source: WEEKNUMMER220-HRE0000CEDB
Open Images
movies

eye 72

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Autorijlessen via een walkie-talkie op een parcours te Amsterdam. De instructeur geeft via de walkie-talkie instructies door. Na de voorbereidende lessen gaan de leerlingen met een instructeur de gewone weg op.
Topic: rijlessen, portofoons
Source: WEEKNUMMER654-HRE00016793
Open Images
movies

eye 41

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In aanwezigheid van oa prof. Lou de Jong, directeur van het RIOD, oud-premier Willem Drees en J.A. Jonkman, voorzitter van de Eerste Kamer, laten kinderen ballonnen de lucht in tgv het 20-jarig bestaan van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. Met div. oorlogsmaterieel van het museum.
Topic: jubilea, kinderen, ballonnen, Tweede Wereldoorlog, musea, Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum,...
Source: WEEKNUMMER662-HRE00029A45
Open Images
movies

eye 118

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Passagiers stappen op Schiphol in de McDonnell Douglas DC-7 De Koraalzee van de KLM, waarna het vliegtuig tegen middernacht vertrekt naar Anchorage in Alaska. Tijdens de vlucht slapen sommige passagiers, kinderen tekenen en mbv speciale instrumenten wordt de positie bepaald. Na de tussenstop in Anchorage vliegt het vliegtuig over de Noordpool naar Tokyo. Met straat- en stadsshots van Tokyo, oa babys in...
Topic: vliegtuigen, McDonnell Douglas DC-7, airplanes, McDonnell Douglas DC-7
Source: WEEKNUMMER584-HRE00012A45
Open Images
movies

eye 80

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Industrie-vakbeurs Machevo 59 in de Jaarbeurs te Utrecht. Met oa een afstelbare afweegmachine, de productie van pepermunt, een machine voor het reinigen van vaten, een machine voor het wassen van melkflessen, een machine die melkflessen in kratten verpakt en een machine voor het legen en reinigen van melkbussen.
Topic: beurzen, machines, meet- en weeginstrumenten, reinigingsapparatuur, verpakkingsmachines, Jaarbeurs,...
Source: WEEKNUMMER594-HRE000162AF
Open Images
movies

eye 253

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De eerste opspuitingswerkzaamheden voor de toekomstige stad Almere in Zuidelijk Flevoland zijn voltooid. In Lelystad zijn planologen, sociologen, economen, stedebouwkundigen, woning- en landschapsarchitecten en verkeersdeskundigen in het Projectbureau Almere van de Rijksdienst IJsselmeer Polders samen aan het werk tbv de ontwikkeling van Almere. Op tekentafels worden de plannen uitgewerkt. De stad zal...
Topic: polders, ruimtelijke ordening, stedenbouw, zandopspuitingen, Rijksdienst voor de Ijsselmeerpolders
Source: WEEKNUMMER730-HRE000152A6
Open Images
movies

eye 27

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Div. shots van div. diamantslijpers aan het werk. Leerlingdiamantslijper leert diamant kloven olv ervaren collega. Div. cus van diamanten in div. stadia van bewerking oa onder wisselende belichting.
Topic: diamantindustrie, diamond industry
Source: WEEKNUMMER461-HRE00018AE3
Open Images
movies

eye 61

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Armoedige woonomstandigheden in steegjes in oud Amsterdam. - 2 cus armoedige kinderen op straat, 9 - diverse totaalshots steegjes met bewoners op straat, handkarren en vuilnis in het rond, 29 Armoedige kinderen en andere bewoners op straat en in steegjes
Topic: jaren &amp, #039, 70, kinderen, smerig, armoede, armoedig, handkarren, crisisjaren, sproeien,...
Source: BG_28761
Open Images
movies

eye 35

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Bouw van de kernreactorcentrale te Dodewaard, met oa de plaats voor het reactorvat. In Rotterdam wordt het reactorvat gemaakt. Verder beelden van div. fabrieken in Nedeland en elektrische centrales. Met een maquette van de kerncentrale.
Topic: bouwactiviteiten, kerncentrales, building activities, nuclear plants
Source: WEEKNUMMER663-HRE0000D859
Open Images
movies

eye 25

favorite 0

comment 0

Toespraak van de voorzitter van de Centrale Commissie Filmkeuring dhr. Van Staveren, over de intrede van de geluidsfilmjournaals van Polygoon.
Topic: Centrale Commissie Filmkeuring, Polygoon, bioscoopjournaals, Centrale Commissie Filmkeuring,...
Source: POLOPSPEECHVA-HRE00029B31
Open Images
movies

eye 44

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Internationale marathonwedstrijd in Enschede wordt gewonnen door de Fin Karvonen(?). SHOTS: In het Sportpark starten een aantal atleten en gaan op weg; ze hollen door de straten van Enschede en over de buitenwegen; na verloop van tijd ontstaat er een kopgroep van de Fin Karvonen (nr. 52) en de Fransen Josset(?) en Cerou(?); de Fin loopt, met geruime voorsprong en enthousiast begroet door het publiek aan...
Topic: marathon
Source: WEEKNUMMER513-HRE00016BE0
Open Images
movies

eye 52

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Samenvatting van de Dodenherdenking WO II: - In een klokkengieterij in Asten wordt, iav jhr. Bosch Ridder van Rosenthal, burgemeester van Rhenen, een klok gegoten die bestemd is voor het Nationaal Legermonument op de Grebbeberg. Bij dit monument vindt een militaire herdenkingsplechtigheid plaats met onder meer een kranslegging door minister C. Staf van Oorlog; - premier Drees onthult in Enschede een...
Topic: klokkengieterijen, monumenten, klokken, kransleggingen, dodenherdenkingen, onthullingen,...
Source: WEEKNUMMER531-HRE0000FB33
Open Images
movies

eye 30

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De IFAP, een internationale organisatie van landbouwers, houdt in Scheveningen een congres om het wereldvoedselprobleem te bespreken. Vr het congres is er voor de congresdeelnemers een excursie door Nederland om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken op landbouwkundig gebied. In de Ridderzaal te Den Haag worden ze officieel toegesproken door de minister van Landbouw, Visserij en...
Topic: Ridderzaal, voedselvoorziening, IFAP
Source: WEEKNUMMER472-HRE0000DF68
Open Images
movies

eye 63

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Impressies van mooie en goede en lelijke en slechte dingen in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. SHOTS: - luchtopnamen Paramaribo; - straatshots en stadsshots: oa Gouvernementspaleis en andere fraaie vrijstaande openbare gebouwen, velen in Oudhollandse stijl, allen gelegen aan ruime, goed geplaveide straten; standbeeld koningin Wilhelmina; spaarzaam verkeer (enkele ezelskarren); winkelstraten met...
Topic: gebouwen, woningen, armoede, nieuwbouw, achterbuurten, stadsverkeer, krotten
Source: WEEKNUMMER480-HRE0001C915
Open Images
movies

eye 155

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Veertigjarig jubileum van de fabriek voor scheepsmotoren van Brons in Appingedam. Het personeel huldigt de oprichter van het bedrijf, K. Brons. De burgemeester van Appingedam, C.C.J. Welleman, meldt hem daarbij zijn benoeming tot officier in de orde van Oranje-Nassau. SHOTS: - ext. en int. machinefabriek: arbeiders aan het werk; grote scheepsdieselmotor draait proef; - cus Brons oa achter tekentafel; in...
Topic: fabrieken, huldigingen, industrie, jubilea, factories, honourings, industy, jubilees
Source: WEEKNUMMER471-HRE0000DF61
Open Images
movies

eye 90

favorite 0

comment 0

Filmbeelden van enige markante punten uit de stad Deventer. 00.00 De toren van de Lebunuskerk. 00.08 De Schipbrug over de IJssel. 00.15 De IJssel, stroomopwaarts gezien met lossende schepen aan de Welle. 00.23 De op pontons rustende Schipbrug naar de Worp. 00.36 De fontein op de Brink. 00.42 De 2 torens van de Bergkerk. 00.54 De Middeleeuwse lage aanbouw tegen de voet van de Lebunuskerk op het Grote Kerkhof. 01.09 De Broederenkerk met 2 schepen en een ranke spits. 01.14 EINDE.
Topic: steden, kerken, straatbeelden, Lebunuskerk, Broederenkerk, rivieren, stadsbeelden, Bergkerk
Source: BG_33741
Open Images
movies

eye 31

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De produktie van kuch voor het leger in een bakkerij te Den Haag. SHOTS: - ruimte waar deeg in grote mengkommen mechanisch wordt gekneed; - artillerie-officier keurt deeg; - cu deeg in mengkom; - stukken deeg worden in bak gegooid, waarna ze in een machine tot ballen worden gevormd; - deegballen worden in bakken over traject gestuurd en door andere machine platgewalst; - lappen deeg worden opgerold,...
Topic: krijgsmacht Nederland, brood, bakkers, kazernes, voedsel
Source: WEEKNUMMER395-HRE000157A3
Open Images
movies

eye 177

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. NK turnen voor dames in Leeuwarden. Dini Krul op het paard en in de ringen, Nel Fritz uit Vlissingen met de vrije oefening, Rini de Wolff uit Haarlem op de brug met ongelijke leggers en Bep Drommel uit Haarlem op de evenwichtsbalk. Drommel wordt eerste, Krul tweede. Lenie Lens en Klaas Boot zitten in het publiek.
Topic: NK, turnen
Source: WEEKNUMMER575-HRE00015A87
Open Images
movies

eye 18

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Lepelaars broeden in het natuurgebied Zwanenwater bij Callantsoog. Ze vliegen op als een man met een punter door het water vaart.
Topic: lepelaars
Source: WEEKNUMMER602-HRE00013654
Open Images
movies

eye 60

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Activiteiten van de Evangelische Broedergemeenten in Suriname, oa de uit 1778 daterende kerk in Paramaribo, een opvanghuis voor kinderen van werkende moeders, onderwijs aan kinderen in het Nederlands en medische hulp aan mensen in het oerwoud. Met oa het Jaja Dande-zendingshospitaal in Djoemoe en het Johannes King zendingshospitaal op Stoelmanseiland aan de Marowijne-rivier. Medicijnen worden per...
Topic: kinderopvang, Evangelische Broedergemeente, kerken, onderwijs, kinderen
Source: WEEKNUMMER683-HRE0000CE62
Open Images
movies

eye 39

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De versterking van de genundeerde gebieden in Nederland. SHOTS: - onderwater gelopen gebieden; - militairen rijden in goederentreintje langs betonnen kazemat; - mannen slaan houten palen in de grond, plaatsen zandzakken en storten zand om dijken te versterken; - enkele zog. asperges; - div. kazematten; - militairen richten geweren vanachter wering; - militair met mitrailleur in kazemat; - mitrailleurs...
Topic: militairen, Koninklijke Landmacht, inundaties, mobilisatie
Source: WEEKNUMMER394-HRE0000D675