Skip to main content
Internet Archive's 25th Anniversary Logo

Open Images

Open Images is an open media platform that offers online access to audiovisual archive material to stimulate creative reuse. Footage from audiovisual collections can be downloaded and remixed into new works. Users of Open Images also have the opportunity to add their own material to the platform and thus expand the collection.


rss RSS

1,415
RESULTS


Show sorted alphabetically

Show sorted alphabetically

SHOW DETAILS
up-solid down-solid
eye
Title
Date Archived
Creator
Open Images
movies

eye 21,843

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vissers trekken met paarden vanaf het Noordzeestrand een groot visnet de zee in en weer uit. De vangst wordt in manden gedaan en per paard-en-wagen weggebracht. In de winkel worden de garnalen verkocht. Thuis eten de kinderen ervan.
Topic: garnalen, visserij
Source: WEEKNUMMER413-HRE0000CF99
Open Images
movies

eye 58

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Bouw van de Van Brienenoordbrug te Rotterdam. Het tweede en laatste klapdeel van de basculebrug wordt op zijn plaats gebracht door drijvende bokken. Met verder de twee al bestaande oeververbindingen, de Koningsbrug en de Maastunnel.
Topic: WEEKNUMMER632-HRE00015A90, Maastunnel, Koningsbrug, tunnels, Van Brienenoordbrug
Source: Maastunnel, Koningsburg, bruggen, tunnels, Van Brienenoordbrug
Open Images
movies

eye 345

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Hilversum worden op een sportterrein atletiekwedstrijden gehouden tussen leden van de Hitlerjugend en de Nationale Jeugdstorm. SHOTS: - Vlaggendefil; - hardlopen; hoogspringen; verspringen; kogelstoten; speerwerpen; hordenlopen; - prijsuitreiking: NJSer ontvangt een portret van Gring.
Topic: Hitlerjugend, Jeugdstorm, nationaalsocialisme, atletiek
Source: WEEKNUMMER433-HRE00015806
Open Images
movies

eye 2,002

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Oprichting van het Strick van Linschotenfonds, een naar burgemeester mr. Strick van Linschoten van Zwolle vernoemde stichting waarmee geld wordt ingezameld voor de bouw van woningen ter vervanging van krotwoningen. Onder toeziend oog van de brandweer en gadegeslagen door belangstellenden wordt de eerste krotwoning in brand gestoken. Verder beelden van krotwoningen, oa aan de Kleine Gracht.
Topic: branden, krotten, stichtingen, woningbouw, fires, slums, foundations, housing
Source: WEEKNUMMER591-HRE0000DF79
Open Images
movies

eye 1,473

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Sfeerbeelden van een zonnig Noordwijk aan Zee met accent op strand- en tennisfaciliteiten. SHOTS: - Hoog stadsshot; hoge shots boulevard en strand; - over de boulevard trekt een optocht voorbij van ruiters; voorop rijdt een rijtuig met een vlag NRB; veel publieke belangstelling; - tennis: heren dubbelspel en enkelspel op een gravelbaan; de enkelspelers zijn wellicht Pails en Brown. 00:38 Jan Timmer...
Topic: optochten, tennis, badplaatsen, boulevards
Source: WEEKNUMMER463-HRE00013948
Open Images
movies

eye 48

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Drie jongemannen komen aanrijden op de fiets; stellen een ladder op tegen een boom; plaatsen een metalen kooi en vangen daarin vleermuizen; onderzoeken de dieren en laten ze weer vliegen.
Topic: vleermuizen
Source: WEEKNUMMER403-HRE0001578C
Open Images
movies

eye 72

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De socialistische jongerenorganisatie de Rode Valken houdt een zomerkamp in Vierhouten. SHOTS: trompetters blazen de reveille; jongens en meisjes verlaten de tenten; kloppen dekens uit; doen een rondje hardlopen; wassen zich en elkaar bij een buitendouche; ontbijten; zingen een lied bij een kampvuur; geuniformeerde jongens en meisjes marcheren op camera toe en eraan voorbij.
Topic: jeugd, vakantiekampen, AJC, kamperen
Source: WEEKNUMMER363-HRE0001557D
Open Images
movies

eye 208

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dansdemonstratie van de Foxtrot door Cor Klinkert en Liesje Santen, in Rembrandt Theater te Haarlem. -Cus danspassen in slow-motion 102; -foxtrot-dansend paar 57;
Topic: Rembrandt Theater, vrijetijdsbesteding, Rembrandt Theater, leisure activities
Source: WEEKNUMMER300-HRE0000E1A2
Open Images
movies

eye 71

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Weefdemonstraties door de jeugdweefkring in het Nederlands Textielmuseum te Tilburg. De jeugdweefkring is in 1964 opgericht om cursussen voor kinderen te organiseren.
Topic: cursussen, demonstraties, weven, kinderen, Nedelrands Textielmuseum, courses, demonstrations,...
Source: WEEKNUMMER692-HRE0001DC49
Open Images
movies

eye 891

favorite 0

comment 0

Diverse begin- en eindleaders van het Polygoon Hollands Nieuws en Polygoon Wereldnieuws. 00:03 - 00:18 00:03 Beginleader met tekst Neerlands Nieuws Polygoon Profilti (9). Tekst is geschreven in een cirkel. In de cirkel bevindt zich een plaquette met de afbeeldingen van Nederland, een vlam in een schaal en een leeuw. 00:11 Eindleader met tekst Neerlands Nieuws Polygoon Profilti (6). Plaquette wordt vervangen door tekst einde. Aantekening : Geschatte datum: vanaf 1945. 00:47 - 01:06 00:47...
Topic: leaders, title sequences
Source: POLYGOONLEADE-HRE0001E30E
Open Images
movies

eye 149

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In en in de omgeving van de SS-opleidingsschool Avegoor te Ellecom worden sportwedstrijden gehouden tussen mannen van in Nederland gelegen SS- en Polizeieenheden, de Germaansche SS in Nederland, de Hitlerjugend en de Jeugdstorm. Winnaar bij de veldloop wordt Pluimakers van de Jeugdstorm.
Topic: Jeugdstorm, nationaalsocialisme
Source: WEEKNUMMER442-HRE0001244A
Open Images
movies

eye 26

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nieuwe veerpont Vlissingen-Breskens: de Prinses Juliana. SHOTS: -notabelen betreden en bekijken schip 10; -div. shots schip: achtersteven, hekwater 13+11.
Topic: veerboten, ferries
Source: WEEKNUMMER320-HRE000155C0
Open Images
movies

eye 113

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In het kader van de sportopleiding van de Nationale Jeugdstorm worden onderlinge wedstrijden gehouden. SHOTS: - oa hardlopen en speerwerpen door jongens; - oa hoogspringen, verspringen, hardlopen en een hockeywedstrijd door meisjes.
Topic: atletiek, hockey, jongens, meisjes, nationaalsocialisme, Jeugdstorm, athletics, hockey, boys,...
Source: WEEKNUMMER422-HRE00015842
Open Images
movies

eye 90

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dankzij bloementeelt in kassen rond Aalsmeer is het mogelijk midden in de winter tulpen, anjers, hyacinthen ed te kopen. SHOTS: - kale bomen; in de bloembollengebieden zijn de bollenvelden afgedekt met stro; - in de kassen werken tientallen arbeiders aan het plukken, verzamelen en verpakken van bloemen; - op de bloemenveiling worden de bloemen verhandeld: de kopers zitten in banken; veilingklok;...
Topic: bloemen, bloemenveilingen, winter, kassen, flowers, flower auctions, winter, greenhouses
Source: WEEKNUMMER490-HRE00015FC4
Open Images
movies

eye 18

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Bij de ingang van het Deelerwoud aan de weg Deelen-Hoenderloo staat een mobiel kantoor van de ANWB. Mensen nemen er routebeschrijvingen mee van de Vereniging Natuurmonumenten en maken een wandeling door het bos. Met oa een wilde schaapskudde.
Topic: wandelen, bossen, ANWB, schaapskudden
Source: WEEKNUMMER691-HRE00015D97
Open Images
movies

eye 106

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In het Amsterdams hockeystadion spelen meisjes van de Bund Deutscher Mdel en de Nationale Jeugdstorm tegen elkaar (1-0). Plaatsvervangend NSB-leider en Hoofdstormer C. van Geelkerken ziet toe vanaf de tribune (zonnebril) en reikt na afloop prijzen uit.
Topic: hockey, nationaalsocialisme, sport, Bund Deutscher Mdel, Jeugdstorm, hockey, national socialism,...
Source: WEEKNUMMER433-HRE000158CE
Open Images
movies

eye 283

favorite 6

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nationale finale van het Euro Fashion Festival, een internationale modewedstrijd voor jongerenkleding. Met kleding van vijf leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst uit Arnhem en Breda. Met een broekpak van jersey en leer van Marnix von Freyburg, strandkleding van rood vinyl en een avondcreatie van de 20-jarige Peter Poyck uit Breda. De jury olv couturier Frans Molenaar roept Poyck tot winnaar...
Topic: jeugd, kunstacademies, leerlingen, modeshows, Molenaar, Frans, youth, art academies, students,...
Source: WEEKNUMMER700-HRE0001B149
Open Images
movies

eye 96

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Begin deze eeuw houden div. organisaties in Adam zich bezig met zorg voor de straatjeugd uit de sociale onderlaag. Het KVF, het Kinder Vacantie Feest, heeft in Nunspeet en tehuis waar kinderen op krachten kunnen komen. - cus van jongens en meisjes (gescheiden) in de deuropening van een trein, zwaaiend naar de camera, 14 - uitstappen kinderen op station Nunspeet, zwaaiend afmarcheren, 18 - wandelend,...
Topic: jeugd, treinen, Vacantie Kinder Feest, vakantiekampen, kinderen, stations, kleding, meisjes,...
Source: WEEKNUMMER261-HRE0001A5A1
Open Images
movies

eye 83

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Impressie van het werk van vrouwelijke politieagenten in Heerlen: ze betrappen jeugdige fikkiestokers; geven verkeersles op de lagere school; instrueren verkeersbrigadiers op straat; krijgen judo-les; surveilleren op straat.
Topic: politieagenten, vrouwen, police officers, women
Source: WEEKNUMMER534-HRE00016973
Open Images
movies

eye 850

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Impressie van de gang van zaken bij de haringvangst aan boord van de Volharding. SHOTS: Vanuit de haven van IJmuiden varen Katwijker vissers uit om op haringvangst te gaan, nagezwaaid en uitgewuifd door familieleden en andere belangstellenden. Als de vissers op de visgronden zijn aangekomen worden de netten klaargemaakt en, nadat de schipper een gebed heeft uitgesproken, over boord gezet en ingehaald. s...
Topic: haring, vissersschepen, visserij, herring, fishing boats, fishing
Source: WEEKNUMMER492-HRE0001C2E3
Open Images
movies

eye 161

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Maastricht herdenkt de bevrijding op 16 september 1944 met kransleggingen op de graven van de gevallenen; een voetbalwedstrijd tussen MVV en het elftal van de Engelse plaats Woolwich (3-2); een optocht met praalwagens en een kermis. 01:00 burgemeester Maastricht, baron W. Michiels van Kessenich.
Topic: bevrijding, optochten, kransleggingen, herdenkingen, liberation, parades, wreath layings,...
Source: WEEKNUMMER453-HRE00010168
Open Images
movies

eye 35

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het uitzoeken, kappen en afvoeren van kerstbomen. -Twee heren keuren bomen en markeren ze met kaartje 18; -drie mannen zagen bomen om 23; -man sleept boom uit bos 15; -bomen worden met touw omwonden en op kar geladen 39.
Topic: kerstbomen, Kerstmis, Christmas trees, Christmas
Source: WEEKNUMMER303-HRE0000D590
Open Images
movies

eye 72

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De nationaal-socialistische organisatie Deutsches Frauenwerk opent te Amsterdam de eerste zgn Mtterschule waar vrouwen en meisjes wordt geleerd hoe kinderen op te voeden en de huishouding te voeren. SHOTS: - jonge vrouwen met witte schorten in div. opleidingssituaties; - kleuters spelen met speelgoed in een kleuterlokaal, terwijl hun moeders elders op school leren naaien, koken, knutselen en hoe een...
Topic: moeders, organisaties, huishouding, huisvrouwen, scholen, nationaalsocialisme
Source: BG_3092
Open Images
movies

eye 362

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Op sportcentrum Papendal worden Nederlandse turntalenten opgeleid door Russische trainers. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Vereniging (KNGV) hoopt op deze manier dat Nederlandse talenten aansluiting vinden bij de internationale top. Tijdens het Nederlands Kampioenschap in Ridderkerk behalen de op Papendal getrainde talenten Bibi Vos en Ingrid Bolleboom de nationale titel in hun leeftijdsklasse....
Topic: Nk, turnen, Papendal, KNGV, trainers, sporttrainingen
Source: BG_10482
Open Images
movies

eye 168

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Jongens van de Nederlandse Jeugdstorm leren varen op het zeilschip De Lichtstraal: jongens hollen op een fluitsignaal uit een huis naar buiten en stellen zich op in gelid; ze roeien naar het zeilschip; op het schip oefenen ze in: zeilen hijsen, bedienen van het roer en vlaggeseinen.
Topic: Jeugdstorm, zeilschepen, nationaalsocialisme, jongens
Source: WEEKNUMMER433-HRE000157DF
Open Images
movies

eye 45

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In aanwezigheid van oa prof. Lou de Jong, directeur van het RIOD, oud-premier Willem Drees en J.A. Jonkman, voorzitter van de Eerste Kamer, laten kinderen ballonnen de lucht in tgv het 20-jarig bestaan van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. Met div. oorlogsmaterieel van het museum.
Topic: jubilea, kinderen, ballonnen, Tweede Wereldoorlog, musea, Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum,...
Source: WEEKNUMMER662-HRE00029A45
Open Images
movies

eye 383

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Amateur-entomoloog Hermans uit Venlo, in het dagelijks leven bakker, prepareert vlinders met spelden en vloeipapier t.b.v. de collectie van het Missiemuseum te Steyl. Na het prepareren plaatst hij ze in een doos. Met de vlindercollectie met ongeveer 15.000 vlinders.
Topic: Missiemuseum Steyl, vlinders
Source: WEEKNUMMER702-HRE0001B62E
Open Images
movies

eye 869

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de bollenstreek tussen Leiden en Haarlem staan tulpen, narcissen en hyacinthen in volle bloei. Dagjesmensen komen kijken, gebruikmakend van oa autos, motorfietsen en autobussen. Een groep Belgische toeristen laat zich rondvaren in een bootje. Verkopers van bloemenslingers doen goede zaken: autos, motorfietsen en autobussen rijden versierd met bloemenslingers rond. Temidden van de rondrijdende...
Topic: autos, bloembollen, bloemen, bollenvelden, Tulpenrally, cars, bulbs, flowers, bulb fields, Tulip...
Source: WEEKNUMMER491-HRE0001C2E8
Open Images
movies

eye 142

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Maastricht wordt in de zonnige tuin van het Kleuterhuis van de Duitse National-Sozialistische Volkswohlfahrt een kinderfeest georganiseerd. De moeders, die anders elders aan het werk zijn, zijn er deze keer bij. Feestpolonaise, spelletjes, koekhappen en poppenkast amuseren de kleuters. Een gemeenschappelijke koffietafel sluit het feest af.
Topic: kindertehuizen, kleuters, nationaalsocialisme, feesten
Source: WEEKNUMMER432-HRE0000E0AF
Open Images
movies

eye 113

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Er bestaat weer grote interesse voor de mode uit de jaren 20, de zogenaamde oma-jurken. Bij een kunstveiling van Mak van Waay in Amsterdam werd een collectie originele dameskleding uit de jaren 20 uit het bezit van mevrouw Canter Cremers-Van der Does onder grote belangstelling geveild. SHOTS: etalage met oma-jurken; veilingpersoneel toont dameskleding van mevrouw Canter Cremers; cu mevrouw Canter...
Topic: kleding, veilingen, Mak van Waay, clothing, auctions, Mak van Waay
Source: WEEKNUMMER745-HRE0001B838
Open Images
movies

eye 41

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Westlandse kassen worden perziken en druiven geplukt en meloenen geoogst. Een mevrouw eet een perzik.
Topic: druiven, kassen
Source: WEEKNUMMER423-HRE0000E113
Open Images
movies

eye 32

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de Centrale Werkplaats van het comit voor jongere werkelozen te Amsterdam leren jongeren een vak om meer kans te hebben op een baan in het bedrijfsleven. SHOTS: -Jongeman geeft inleiding; -div. shots van jongeren die aan het werk zijn: oa houtbewerking; div. plantsoen- en tuinwerkzaamheden; schilderen en glazen inzetten; laden van binnenvaartschip; transport van zand en aanleggen van spoordijk(?).
Topic: jeugd, werkloosheid
Source: WEEKNUMMER344-HRE00016CF6
Open Images
movies

eye 722

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Div. shots van badplaatsen en stranden met strandvermaak. De opnamen zijn gemaakt in Wijk aan Zee, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort: - hoog totaalshot badplaatsje, kerk in het midden, Wijk aan Zee(??) 15; - hoog totaalshot, pan, over Katwijk(?), met witte kerk vlakbij het strand 23; - hoog totaalshot Noordwijk(?), met kerkje in centrum 12; - div. shots, totaal en medium, van strandvermaak, spelende...
Topic: stranden, kerken, badplaatsen, boulevards
Source: WEEKNUMMER253-HRE0001574C
Open Images
movies

eye 123

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Terugblik tgv het eerste lustrum van de bevrijding, bestaande uit reeds eerder vertoond archiefmateriaal en nieuw opgenomen materiaal, tot n geheel gemonteerd. Centraal element in de terugblik is het voortdurend n elkaar tonen van beelden van toen (mei 1945) en nu (mei 1950) aan de hand van telkens dezelfde concrete voorbeelden. SHOTS: - wapperende vlaggen op gebouwen; - div. shots van oorlogsschade...
Topic: Tweede Wereldoorlog, oorlogsschade, wederopbouw, herdenkingen, jaren &amp, #039, 45 - &amp,...
Source: WEEKNUMMER501-HRE00018487
Open Images
movies

eye 1,980

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 34 Zeeuwse boeren wier grond door de watersnoodramp onvruchtbaar is geworden, kunnen opnieuw beginnen in de Noordoostpolder. Met beelden van een bijeenkomst in Goes waar de boeren officieel afstand doen van hun grond en een pachtakte ondertekenen, alsmede de boeren Schipper en Ruisen bij hun vernielde boerderijen in Zeeland en bij hun nieuwe boerderijen in de Noordoostpolder.
Topic: verhuizingen, Watersnoodramp 1953, landbouw, boerderijen, boeren, movings, North Sea flood of 1953,...
Source: WEEKNUMMER541-HRE0001DB31
Open Images
movies

eye 559

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de Tweede Wereldoorlog werden aan de Noorzeekust, tbv de aanleg van de zgn. Atlantikwall, overal in de duinen bunkers gebouwd. Nu worden ze opgeruimd met explosieven. SHOTS: - ext. bunkers; gave exemplaren vr de explosies; beschadigde en verwoeste daarn; - arbeiders maken gaten met pneumatische hamers en plaatsen dynamietpatronen; - dynamiet wordt tot ontploffing gebracht.
Topic: bunkers, explosies, Atlantikwall, bunkers, explosions, Atlantikwall
Source: WEEKNUMMER484-HRE00017914
Open Images
movies

eye 225

favorite 3

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Op Schiphol arriveert, met vrouw en dochters, Walt Disney voor een korte vakantie in Nederland. SHOTS: Disney verlaat het vliegtuig; geeft handen; loopt over het platform naar het restaurant; in het restaurant stelt hij zijn familie voor en spreekt enkele waarderende woorden, oa aan het adres van Polygoon-Profilti.
Topic: Disney, Walt, Polygoon, Disney, Walt, Polygoon
Source: WEEKNUMMER512-HRE000299B8
Open Images
movies

eye 282

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Zomer in Nederland. Kinderen zwemmen in een fontein en spuiten elkaar op straat nat. Verder mensen die op het strand liggen en in de zee zwemmen.
Topic: stranden, zomer, zwemmen, kinderen
Source: WEEKNUMMER723-HRE0001A35F
Open Images
movies

eye 36

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Demonstratie van een plastic huis door de Franse staatsmijn op de damesbeurs in Den Haag. Alles in het huis, van gasfornuis tot muren, is van plastic.
Topic: woningen, Damesbeurs, houses, Ladies Fair
Source: WEEKNUMMER564-HRE0001C95C
Open Images
movies

eye 104

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Verkiezing van Miss Interline Holland in een nachtclub in de buurt van het Leidse Plein met als jury oa voordrachtskunstenares Charlotte Khler, schrijvers Godfried Bomans en Adriaan Viruly en Corine Rottschfer, Miss World 1959. De 27-jarige Riky Wegman uit Amsterdam, werkzaam bij de Portugese luchtvaartmaatschappij, wordt eerste bij deze verkiezing van meisjes van internationale luchtvaartmaatschappijen.
Topic: luchtvaartmaatschappijen, Bomans, Godfried, Khler, Charlotte, Spier-Rottschfer, Corine, Viruly,...
Source: WEEKNUMMER681-HRE0000FFEB
Open Images
movies

eye 50

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De huishoudbeurs in de RAI te Amsterdam, met oa afwasmachines, een opbergrek voor een kleine keuken, een kruimeldief waarop borstels bevestigd kunnen worden om meubels of schoenen mee te poetsen, een droogschilmachine voor aardappels, een mes met buitenbeentje en een opbergdoos voor vleeswaren die op tafel kan worden uitgestald.
Topic: huishoudbeurzen, huishoudelijke apparatuur, RAI (tentoonstellingsgebouw), home exhibitions, home...
Source: WEEKNUMMER651-HRE0001C18B
Open Images
movies

eye 80

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Meisjes van de Nationale Jeugdstorm spelen een hockeywedstrijd op een sportterrein. Aan de kant kijken andere NJSers toe.
Topic: hockey, nationaalsocialisme, Jeugdstorm, hockey, national socialism, Jeugdstorm
Source: WEEKNUMMER441-HRE0000CFF2
Open Images
movies

eye 614

favorite 2

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Voorbereiding voor de Tour de France in het Olympisch stadion te Amsterdam, met oa Jean Garnault, secretaris-generaal van de Tour en Jacques Goddet, directeur-generaal van de Tour, in hun kantoren en mecaniciens met fietsenframes. Een dag voor het begin komen Wout Wagtmans (per auto) en Louison Bobet, winnaar 1953, het stadion verkennen. De renners Jan Nolten en Gerrit Voorting worden onder het oog van...
Topic: medische keuringen, Olympisch Stadion, Tour de France, wielrennen
Source: BG_8337
Open Images
movies

eye 61

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Aandacht voor de gang van zaken bij het inlaatstation aan de Maas van het Rotterdamse Waterleidingbedrijf. Om aan de toenemende vraag naar leidingwater te kunnen voldoen worden daar nieuwe filters in gebruik genomen. SHOTS: - ext. gebouwen en installaties: oa bassins; leidingen; filters ed; watertoren; - eem medewerker neemt watermonsters uit een van de bezinkingsbassins; - in een laboratorium wordt het...
Topic: waterleidingbedrijven, laboratoria, drinkwater
Source: WEEKNUMMER494-HRE0001A6DE
Open Images
movies

eye 182

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Aankomst op Schiphol met een Dakota van de KLM van Henry Ford II, kleinzoon van de pionier van de autoindustrie, en zijn gezin. Ford bezoekt als president van het Ford-bedrijf de Europese fabrieken van het concern.
Topic: Ford, Henry, Ford, Ford, Henry, Ford
Source: WEEKNUMMER542-HRE00011F5D
Open Images
movies

eye 31

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Amsterdamse Sociografische studenten in het werkkamp van prof. Ter Veen in de Wieringermeerpolder. Studenten vertrekken per fiets bij barakken en onderweg; bellen aan bij huizen, waarna zij bewoonsters (in klederdracht) vragen stellen; schoolklas met kinderen, studenten doen tests met leerlingen; het verwerken van formulieren; terug bij barakken waar zij tezamen eten nuttigen.
Topic: studenten
Source: WEEKNUMMER372-HRE0001DBE9
Open Images
movies

eye 48

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Filmverslag van de veertigste voetbalwedstrijd tussen Nederland en Belgi in het Stadion te Amsterdam. Uitslag: 2-2. Nederlands elftal: H. Denis, D. van Kol, C. Kools, K. vd Wilt, H. Breitner, G. Landaal, W. Tap, J. de Kreek, J. vd Broek, E. vd Heijden. Scheidsrechter: Retchury (Oostenrijk). -Div. shots van Belgische en Nederlandse spelers die veld betreden 35; -het tossen 11; -agenten langs het veld 6;...
Topic: voetbal
Source: WEEKNUMMER300-HRE0000C81C
Open Images
movies

eye 111

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In het Noord-Brabantse Geldrop staat een complex terrasflats. Kenmerken van deze flats zijn de diepe en lange terrassen, het zeer grote interieur en de toegang tot de woning aan de achterzijde van het complex. SHOTS: ext. complex terrasflats; bewoners op het terras; int. flat.
Topic: flatgebouwen, woningbouw, blocks of flats, housing
Source: WEEKNUMMER744-HRE0001C1FD
Open Images
movies

eye 44

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Wielrenners starten en rijden door de straten en omgeving van Edam. Pool wint de 60 km voor amateurs.
Topic: wielrennen, cycle racing
Source: WEEKNUMMER433-HRE000158BB
Open Images
movies

eye 35

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Ivm de ontslagaanvraag van de socialistische ministers ontvangt koningin Juliana in Paleis Huis ten Bosch oa prof. Pieter Oud, VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, A.D.W. Tilanus van de CHU, Paul de Groot van de officile communistische fractie en Henk Gortzak, vertegenwoordiger van de communistische dissidenten. Enkele dagen later komt de Tweede Kamer in vergadering bijeen voor de afhandeling van...
Topic: regeringscrises, Tweede Kamer, Paleis Huis ten Bosch, fall of the government, House of...
Source: WEEKNUMMER585-HRE0000E900
Open Images
movies

eye 106

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Ossip Zadkine bekijkt de tentoonstelling van door hem gemaakte beeldhouwwerken in het Gemeentemuseum te Arnhem, met oa De gevangene, Prometheus, portretten van Van Gogh en de Lotuseters.
Topic: Gemeentemuseum, musea, beeldhouwwerken, beeldhouwers, tentoonstellingen, Municipal Museum, museums,...
Source: WEEKNUMMER623-HRE0001B189
Open Images
movies

eye 44

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Opening te Heerlen van een een Deutsche Oberschule, een onderwijsinstituut voor Duitse kinderen in Nederland. Geuniformeerde jongens en meisjes staan aangetreden op de speelplaats; op de achtergrond Duitse militairen en volwassenen. Terwijl het Duitse volkslied wordt gespeeld wordt de hakenkruisvlag gehesen; alle volwassenen brengen de fascistengroet. Een van de militairen houdt een toespraak en...
Topic: openingen, onderwijs, scholen, Tweede Wereldoorlog
Source: WEEKNUMMER411-HRE0000CDBC
Open Images
movies

eye 31

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het plukken en eten van kersen in een boomgaard. -Klepperman verjaagt vogels in boomgaard 10; -man op ladder plukt kersen 5; -drie mannen met manden vol kersen lopen langs 8; -jonge vrouw eet kersen bij mannen 44;
Topic: fruitteelt, kersen, boomgaarden
Source: WEEKNUMMER302-HRE0000CC93
Open Images
movies

eye 114

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het begin van het Holland Festival op de Dam te Amsterdam vindt plaats onder zware politie- en marechausseebewaking, nadat de avond ervoor een bouwvakker bij rellen, de zgn. Telegraaf-rellen, is gedood. Mensen lezen de voorpagina van een krant in een etalage, waarop abusievelijk staat dat er twee bouwvakkers zijn omgekomen. Bij de Dokwerker op het Jonas Danil Meijerplein vindt een betoging van de...
Topic: jeugd, marechausees, bouwvakkers, stakingen, politie, rellen
Source: WEEKNUMMER662-HRE000184EA
Open Images
movies

eye 94

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De warmste zomer sinds jaren. De jeugd in Amsterdam zwemt tijdens de vakantie in zwembaden, in het water van het Amsterdamse Bos, bij de Prins Hendrikkade en in fonteinen. In de Jordaan worden kinderen met een tuinslang natgespoten. Verder wordt in de Jordaan een wedstrijd huttenbouwen georganiseerd door sociaal-culturele instellingen.
Topic: fonteinen, kinderen, hittegolven, hutten, zwembaden, zwemmen, zomer
Source: WEEKNUMMER593-HRE00016681
Open Images
movies

eye 228

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Zomervakantie in Nederland. Mensen vertrekken van Schiphol naar verre vakantiebestemmingen. Vanwege het warme weer is het druk langs de randmeren van de IJsselmeerpolders, waar mensen op de stranden liggen. In Artis te Amsterdam worden de ijsberen en olifanten natgespoten en de pinguns zijn ondergebracht in een vriescel. Jongeren en ouderen spelen in Amsterdam in fonteinen en vijvers en de terrassen...
Topic: stranden, Artis, frisdranken, zomer, olifanten, dierentuinen, pinguns, ijsberen, curiosa
Source: WEEKNUMMER732-HRE00015B24
Open Images
movies

eye 42

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Stichting MEMO (mens- en milieuvriendelijk ondernemen) zet zich in voor het kleinschalig bedrijfsleven als tegenpool van multinationals. Handwerk, vakmanschap en arbeidsvreugde staan voorop bij deze ondernemingen, die producten leveren op het gebied van voeding, kleding, woning en vervoer. Op de MEMO-beurs in meditatiecentrum De Kosmos te Amsterdam laten kleine bedrijfjes zien hoe zij werken. SHOTS:...
Topic: demonstraties, bakkers, ondernemingen, MEMO, milieu, De Kosmos, handenarbeid, beurzen
Source: WEEKNUMMER780-HRE0001E2EC
Open Images
movies

eye 190

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Voor het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam staat de Duitse kampleiding van het voormalige concentratiekamp Amersfoort terecht (van 16 t/m 23 november) wegens de door hen begane oorlogsmisdaden. Voorgeleid worden oa commandant K.P. Berg en zijn plaatsvervanger J.J. Kotlla. Daarnaast staan terecht Wolf, Brahm, Oberle, Alscher en May. Het hof wordt voorgezeten door mr. J.A. van Hamel; procureur-fiscaal...
Topic: executies, Tweede Wereldoorlog, verdachten, oorlogsmisdaden, vonnissen, nationaalsocialisme, Joden,...
Source: WEEKNUMMER484-HRE0000DF13
Open Images
movies

eye 98

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Werklieden zijn bezig met de afbouw van het motorschip Rotterdam, met oa de grote eetzaal, de keuken, de hutten in de toeristenklasse, een zwembad, het sportdek, de machinekamer en de isolatie van buizen en pijpen met asbest. H.W. de Monchy, hoofddirecteur van de Holland Amerika Lijn, loopt door de vertrekken.
Topic: bouwactiviteiten, passagiersschepen, Rotterdam (schip), Holland Amerika Lijn, building activities,...
Source: WEEKNUMMER590-HRE0001DB79
Open Images
movies

eye 41

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. N de oorlog is het electriciteitsverbruik enorm toegenomen. Op bepaalde, ieder etmaal regelmatig terugkerende vaste tijden, wordt er maximaal electriciteit afgenomen. Voor de electriciteitscentrales, die tijdens en tengevolge van de oorlog niet konden worden vernieuwd en uitgebreid, is de vraag t groot aan het worden. Daarom wordt er een landelijke actie gevoerd die de mensen vraagt om op die bepaalde...
Topic: electriciteit, energiebesparing, electriciteitscentrales, electricity, saving energy, power plants
Source: WEEKNUMMER504-HRE00016BB2
Open Images
movies

eye 33

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Het laten springen van ijs in de Vecht bij Dalfsen. - snel stromende vecht met ijsschotsen, langs de oever een vastgevroren binnenschip, alles bedekt met sneeuw, 14 - houten brug met hoge waterstand en ijsschotsen, paard en wagen lopen over de brug, 25 - cu klaarmaken springlading, 8 - totaalshot brug, ontploffen van twee springladingen naast de brug, 22.
Topic: bruggen, explosies, ijs, paard-en-wagen, rivieren, sneeuw, vrachtschepen, wateroverlast, winter,...
Source: WEEKNUMMER260-HRE0001A5AC
Open Images
movies

eye 58

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Jeugdige luchtvaartenthousiasten vieren de nationale jeugdluchtvaartdag op Schiphol oa met het bekijken van verkeersvliegtuigen en het laten vliegen van eigengemaakte modelvliegtuigen. SHOTS: -Div. shots van mensen die div. verkeersvliegtuigen bezichtigen, oa de McDonnell Douglas DC-2 en de Fokker F-36; -div. shots van jongens en n meisje die modelvliegtuigjes laten vliegen, afgewisseld met shots van...
Topic: jeugd, luchtvaart, modelbouw, vliegtuigen, Fokker F-36, McDonnell Douglas DC-2, youth, aviation,...
Source: WEEKNUMMER351-HRE0000DDB7
Open Images
movies

eye 76

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Dhr. Groen uit Noordwijk wint de eerste nationale kampioenschappen Midgetgolf te Utrecht en mevr. Carp uit Bussum wordt eerste bij de dames.
Topic: midgetgolf, NK, miniature golf, National Championships
Source: WEEKNUMMER563-HRE0000D640
Open Images
movies

eye 30

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Leiden worden de nationale zwemkampioenschappen van de Nederlandsche Zwembond gehouden. Bij de 100 mtr. borstcrawl voor heren wint J. van Merkesteijn; de 200 mtr. schoolslag voor dames wordt gewonnen door Nel van Vliet; het schoonspringen door C. de Goede.
Topic: zwemmen, Vliet, Nel van, NK, swimming, Vliet, Nel van, National Championships
Source: WEEKNUMMER433-HRE000157D8
Open Images
movies

eye 96

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Vrouwen zjin officieel door de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie toegelaten tot het wielrennen. De 20-jarige Ineke van IJken uit Baarn, secretaresse van de Nederlandse Dames Wielerclub, wint de eerste wegwedstrijd om het kampioenschap van Nederland op het Circuit Park Zandvoort.
Topic: vrouwen, wielrennen, IJken, Ineke van, Circuit Park Zandvoort, KNWU, women, cycling, IJken, Ineke...
Source: WEEKNUMMER652-HRE0001B107
Open Images
movies

eye 78

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De jaarwisseling. Na twaalf uur wordt vuurwerk ontstoken en in Amsterdam en Den Haag zijn vreugdevuren aangestoken.
Topic: jaarwisselingen, vuurwerk, turn of the year, fireworks
Source: WEEKNUMMER720-HRE00016C59
Open Images
movies

eye 56

favorite 3

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Beelden van de Damesbeurs met voornamelijk vrouwelijke bezoekers. (Verschillende reclames van oa Stad Parijs, Palmolive, Colgate.) -Div. shots beurs met bezoekers en kramen, waar o.a. hoeden en parfum uitgestald staan 47; -liefdadigheidsactie voor invalide joden (Joodse Invalide ?) op achtergrond 13;
Topic: beurzen, vrouwen, exhibitions, women
Source: WEEKNUMMER300-HRE0001C30F
Open Images
movies

eye 39

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Woubrugge wordt een windmolen in bedrijf gesteld. SHOTS: - enkele shots van een groep heren: gaat aan boord van een klein binnenvaartschip, vaart, gaat aan wal bij windmolen 11; - heer houdt korte toespraak waarna een dame de molen in bedrijf stelt 14; - enkele shots van de draaiende molen 3 + 2 + 5; - enkele shots van mensen die naar de molen kijken 2 + 2.
Topic: molens, watermolens, mills, water mills
Source: WEEKNUMMER345-HRE0000D1D5
Open Images
movies

eye 34

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De winter van 1975 is de zachtste winter sinds 240 jaar eerder de temperatuurwaarnemingen begonnen, hierdoor is de natuur circa anderhalve maand eerder in bloei gekomen dan normaal. SHOTS: wandelaars in natuur; eenden in wak; krokussen in grasveld; diverse soorten bloemen in vrije natuur; bloeiende heesters en fruitbomen.
Topic: winter, records, bloemen, natuur, lente, weer
Source: WEEKNUMMER750-HRE0001C924
Open Images
movies

eye 107

favorite 1

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Bij Batavia is door het departement voor Sociale Zaken een internaat opgericht waar Indische jongens een vakopleiding krijgen. SHOTS: - trompetter blaast reveille; - de jongens komen uit bed; - vr de gebouwen wordt appl gehouden; daarna staan de jongens met een etensbak in de rij; krijgen rijstepap(?) opgeschept en eten dit aan lange tafels in de buitenlucht op; - ext. enkele gebouwen van het internaat;...
Topic: internaten, jongens
Source: WEEKNUMMER470-HRE000158A7
Open Images
movies

eye 142

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Jeugdland in Ahoy te Rotterdam, waar kinderen in hun vakantie activiteiten kunnen doen, zoals naaien, knutselen met metaal, schilderen, typen en koken.
Topic: Jeugdland, Ahoy, kinderen, vakantie
Source: WEEKNUMMER643-HRE00014DD1
Open Images
movies

eye 92

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Honderd ex-gijzelaars uit het concentratiekamp Vught verzamelen zich in de Haarlemse strafgevangenis ter herdenking van tien door de Duitsers op 2 februari 1943 gefusilleerde kameraden. Vanuit de gevangenis lopen ze in een lange stoet naar het stadhuis. In het stadhuis wordt een paneel met de namen van de slachtoffers onthuld en aangeboden aan de burgerij.
Topic: gijzelingen, gevangenissen, mannen, Jodenvervolging, dood, herdenkingen, droefheid,...
Source: WEEKNUMMER460-HRE000139EA
Open Images
movies

eye 121

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In de eerste Nederlandse batik-galerie in Amsterdam zijn batik-schilderijen te zien van Bambang Oetoro. Deze Indonesische kunstenaar werkt volgens een oud procd. SHOTS: vrouw bewondert batik-schilderijen in museum; cu. Oetoro; Oetoro aan het werk aan batik-schilderij: tekenen met potlood en penseel, vervolgens aanbrengen van vloeibare was met waspen, een zgn. Tjanting, onderdompelen van doek in verfbad,...
Topic: batik, galerien, tentoonstellingen
Source: BG_10306
Open Images
movies

eye 35

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. De boeren in de Wieringermeer krijgen hulp van studenten en scholieren bij het oogsten van aardappelen. De hulp wordt door de Nederlandse Jeugdgemeenschap georganiseerd ism het ministerie van Landbouw. SHOTS: - op het platteland zijn jongelui bezig met handmatig uitgraven van aardappels; de aardappels gaan in kisten; de kisten worden afgevoerd met paard-en-wagen; - aan het eind van de dag verlaat een...
Topic: aardappelen, boeren, hulpacties, jeugd, leerlingen, oogsten, studenten, potatoes, farmers, relief...
Source: WEEKNUMMER483-HRE0001B077
Open Images
movies

eye 54

favorite 0

comment 0

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. In Lisse en Hillegom bloeien de bollen. Mensen uit binnen- en buitenland ariveren te voet, per fiets, auto of autobus om ernaar te kijken. Drukte in de straten en langs de wegen. Verkopers van bloemenslingers doen goede zaken.
Topic: bloembollen, bollenvelden, bulbs, bulb fields
Source: WEEKNUMMER471-HRE0000DF5B